miércoles, 15 de octubre de 2014

Prestación por desempleo: modalidad de pago único.






Fuente: www.seg-social.es
15/10/2014

Está contemplada en la Ley General de la Seguridad Social, concretamente, en el  art. 228.3; en la Disposición Transitoria Cuarta de la Ley 45/2002, de 12 de diciembre y; en el Real Decreto 1044/1985, de 19 de junio.

Para llevar a cabo este trámite, primero hay que dirigirse a la oficina que se encarga de gestionar las prestaciones por desempleo, del lugar de domicilio, con los impresos de pago único y la Memoria correctamente cumplimentadas y en el plazo previsto para ello. A partir del siguiente día puedes ir a hacer todos los demás tramites; por ejemplo, con Hacienda, con la Tesorería General de la Seguridad Social, etc.

Requisitos:
- tener pendientes por recibir al menos 3 meses de paro;
- presentar la solicitud de pago único y la memoria de la actividad; 
- no haber hecho uso de este derecho en los 4 años anteriores a la solicitud de Capitalización;
- poner en marcha un negocio: autónomo o sociedad;
- poner en marcha el negocio en el plazo máximo de 1 mes desde cuando se haya recibido la aprobación de la prestación por su valor actual;
- acreditar con documentos el inicio de la actividad;
- darse de alta en la Seguridad Social dentro del mes siguiente al pago de la prestación;

Modalidades de cobro:
- 100% del paro si es hombre menor de 30 años o mujer menor de 35 años.
- o, el 60% del total de la prestación para gastos de inversión, que se habrán de justificarse con facturas (gastos para desarrollar la actividad, importes de las cargas tributarias para el inicio de la actividad). El resto, o el 40 %, será destinado a cubrir las cuotas de la Seguridad Social.

La cantidad a la que el beneficiario tendrá derecho a disponer será, la resultante de la multiplicación de la cantidad de dinero, que te pertenezca en concepto de prestación por desempleo, por los meses restantes en los que tengas derecho de cobro de tal prestación, a partir del momento en el que la Solicitud de pago único sea aceptada (actualización). 

Se establece un plazo de 15 días para la concesión o denegación de la misma. 

Importante. La solicitud se puede aceptar o denegar en función de la actividad y el plan presentado.

En cuanto a la obligación de estar dado de alta en relación al criterio de la estabilidad que la Seguridad Social exige; es importante conocer que se ha de estar dado de alta en  autónomos durante el tiempo que falte desde que se haya concedido el pago único actualizado al momento en el que se admitió. Ejemplo: si tienes 2 años de paro y hace 3 meses que estas en esa situación, y tardan 2 meses en concederte el pago único; del total de paro que te corresponde (es decir, 24 meses), habría que restar esos 5 meses (durante los que sigues cobrando la cantidad de dinero que te corresponde), por lo que tendrías la obligación de estar dado de alta en autónomos durante 19 meses.

Con respecto del I.R.P.F., el pago único de la prestación por desempleo está exento al 100%.






Modalitatea de Plată Unică a şomajului 

(Spania)



Este  prevazută de Legea Generală privind Securitatea Socială,  în mod concret, în art. 228.3; în Dispoziţia Tranzitorie nr. 4 din Legea 45/2002, din 12 decembrie și în Decretul Regal 1044/1985, din 19 iunie. 




Pentru a efectua această procedură, trebuie să te adresezi mai întâi la biroul care gestionează
șomajul, din locul de reședință, cu formularul de Cerere de plată unică si formularul "Memoria" completate corect si in termenul prevazut pentru aceasta. Incepand cu cea de a doua zi poti sa faci toate celelalte demersuri de care ai nevoie; de exemplu: cu Fiscul, cuTrezoreria Generală a Securitatii Sociale, etc

CERINTE:
- să ai de primit cel puţin 3 luni de şomaj;
- trebuie să prezinţi Cererea de Plată Unică şi o Memoria  activităţii (planul de fezabilitate al activitatii);    **
- să nu fi făcut uz de acest drept  4 ani înainte de a redacta cererea.
- trebuie să intreprinzi o activitate comercială sub formă de: persoană fizică sau societate.
- să începi activitatea în 30 de zile (nu mai mult) începand cu ziua următoare decand ţi s-a dat acceptul.
- trebuie să aduci documente doveditoare al începerii activităţii,
- trebuie sa te înscrii la Securitatea Socială ca persoană fizică, în cursul lunii următoare decând ţi s-au dat banii de şomaj.

Modalitaţi de încasare:
- 100% din şomaj dacă este vorba de un bărbat de cel mult 30 de ani, sau în cazul femeilor, cel mult de 35 de ani, ori 
- 60 % din totalitatea şomajului se inmaneaza silicitantului, suma ce trebuie destinata pentru cheltuieli de investiţii, si trebuie justificata cu facturi. Restul, sau cei 40% din şomaj, vor fi destinaţi plăţinor ce trebuie făcute la Securitatea Socială.


Cantitatea de bani de care ca beneficiar ai dreptul sa dispui este, aceea care rezulta din inmultirea sumei de bani, la care ai drept in concept de somaj, cu numarul lunilor care au ramas, in care ai drept de incasare a somajului,  din momentul in care s-a acceptat Cererea de plata unica (actualizare).

Chiar dacă se stabilesc 15 zile în a-ţi da răspunsul, acesta poate dura şi 2 luni.  

Foarte important. In funcţie de activitate şi în funcţie de planul prezentat (MEMORIA), cererea poate fi accepta sau nu. 

Deasemenea, trebuie să fi înscris în evidenţa persoanelor fizice autorizate (autónomos) pe tot timpul ce a rămas decând ţi s-a dat acceptul până când ţi s-ar fi terminat dreptul de a lua şomaj. Exemplu: ai 2 ani de şomaj, acum 3 luni de zile ai început să fi în această situaţie şi durează până iţi dau acceptul înca 2 luni. Din totalul timpului în care ai dreptul la şomaj, adică 24 de luni, trebuie să scazi 5 luni (timp în care vei lua somajul aferent dreptului tău), aşa că ai obligaţia de a fi înscris in evidenţa persoanelor fizice autorizate ale Securităţii Sociale 19 de luni.

În impozitul pe venit, Plata Unică a somajului nu se impoziteaza. 


**Memoria: este vorba de un fel de plan în care trebuie să iti descrii activitatea cu amănuntele care se cer de catre cei de la Biroul de Şomaj. Dacă în punctul acesta întalneşti probleme sau un vrei să iţi baţi capul, ţi-l facem noi, şi îl ai in 2 zile la tine acasă. Informatii la numarul de telefon care apare pe pagina de "INICIO" a acestui blog.





No hay comentarios:

Publicar un comentario